Witamy serdecznie, zbliżają się święta Wielkanocne, Nasza propozycja na dzisiaj to:
„Jak wyhodować rzeżuchę na święta?”
Przepis:
- Kup nasiona rzeżuchy – są w niemal każdym markecie. A na pewno znajdziesz je w sklepie ogrodniczym czy na pobliskim bazarku. Oczywiście zwróć uwagę, czy na torebce jest podana partia nasion i termin ich ważności.
- Przygotuj pojemnik do uprawy – powinien być duży i płaski. Wystarczy talerzyk, czy płytka salaterka, a nawet pokrywka od słoika może być tak jak na zdjęciu skorupka po jajkach. Oczywiście naczynie powinno być czyste.
- Przygotuj podłoże – dno naczynia wyłóż watą lub ligniną. Delikatnie je zwilż – podłoże powinno być wilgotne, a nie ociekać wodą.
4. Wysiej nasiona – nasiona rzeżuchy wysiewa się gęsto – ale uważaj, by jedno nie wchodziło na drugie – bo te spod spodu nie wzejdą. Rozsyp je równomiernie, tak aby nie było widać białych prześwitów. Spryskaj je – przylgną do waty.
5. Znajdź dla nich miejsce – naczynie postaw w ciepłym i nasłonecznionym miejscu – może to być parapet.
6. Pielęgnuj – codziennie zwilżaj nasiona spryskiwaczem i pilnuj, by podłoże było cały czas lekko wilgotne. Ale nie doprowadź do tego, aby woda stała w pojemniku, bo kiełkujące nasiona zgniją. Uważaj też, by nie przesuszyć nasion, bo rzeżucha nie wzejdzie.
7. Przyspiesz kiełkowanie – jeśli chcesz, by rzeżucha szybciej wzeszła, to przykryj naczynie folią. Porób w niej dziurki tak, aby nadmiar wilgoci mógł swobodnie odparowywać. Jednak przyspieszając w ten sposób kiełkowanie, musisz uważać na to, by nie spleśniały. Dlatego nie zapomnij o tych otworach i doglądaj kiełkujące roślinki.
Po 2–3 dniach powinny pojawić się kiełki. Po 5–6 rzeżuchowa łączka.
Gdy kiełki urosną na 4–5 cm możesz je ścinać i jeść.
PORADA EXTRA
Pojemnik z rzeżuchą przekręcaj tak, żeby kiełki nie rosły tylko w jednym kierunku.
Życzymy udanej zabawy 😊Stanisława Rusiniak, Małgorzata Roguska, Anna Jabłecka
i Karolina Ładziak
Komentarze
Prześlij komentarz