EKSPERYMENT

Dziś w prostym eksperymencie pokażemy Wam, co zrobić by liście kapusty zmieniły kolor.
Oprócz barwienia taki eksperyment posłuży jako ciekawa lekcja, że wszystko co spożywamy pijemy,
lub jemy wpływa na nasz organizm. 

POTRZEBNE BĘDĄ: 4 listki kapusty pekińskiej, 4 szklanki z wodą, 4 kolorowe bibułki.
Zaczynamy!!

Do szklanek z ciepłą wodą, wrzucamy po jednym pasku bibuły w celu zabarwienia wody lub dodajemy barwnik spożywczy, do barwienia jajek. Już po chwili możemy zaobserwować jak woda zmienia kolor.


Po kilkunastu minutach wyciągnijcie bibułę i włóżcie do każdej szklanki po jednym liściu kapusty pekińskiej.

Gdy włożycie liście do szklanek, możecie oznaczyć poziom wody, na drugi dzień zobaczycie co się stanie…



Następnego dnia możecie zauważyć, że liście pobrały sporo wody i zabarwiły się w różne kolory. Jeśli efekt was nie zadowala, poczekajcie jeszcze jeden dzień, wtedy kolory będą intensywniejsze.

Czy też osiągnęliście taki rezultat?

Poniżej przedstawiamy link do podobnego eksperymentu, możecie sprawdzić jak wyglądało barwienie tulipanów.


Opracowała: Anna Rumas,  Jolanta Srebrzyńska, Magdalena Król - Skoczyńska

Komentarze