Na
początku zaprosimy Was do obejrzenia filmu który jest związany
naszym tematem, czyli
Jak się robi miód?
Jak się robi miód?
Pszczoły
wytwarzają miód z nektaru, który zbierają na kwiatach. W ciągu
jednego dnia pszczoła zbieraczka odwiedza około tysiąca kwiatów.
Jak myślicie, kwiaty jakich roślin są najchętniej odwiedzane
przez pszczoły?
Oto
one - Są to tzw. rośliny miododajne.
Właściwości
miodu zależą głównie od tego, jakich roślin zrobiły go
pszczoły. Każdy miód ma inne wspaniałe dla zdrowia właściwości.
Możemy wyróżnić na przykład miód:
Miód
wielokwiatowy, który
ma jasny kolor. Jego smak i zapach zależą od kwiatów,
z jakich został zebrany nektar. Pomaga na przykład przy chorobach alergicznych.
z jakich został zebrany nektar. Pomaga na przykład przy chorobach alergicznych.
Miód
lipowy ma
kolor jasnożółty, czasem bursztynowy. Zapach ma podobny do zapachu
kwiatów lipy. W smaku jest lekko pikantny. Jedz przy
przeziębieniach, grypie i kaszlu.
Miód
rzepakowy jest
prawie bezbarwny i ma łagodny smak. Skuteczny przy leczeniu
przeziębień. Przyśpiesza gojenie ran.
Miód
akacjowy
ma jasny kolor. Pachnie kwiatami akacji i jest łagodny w smaku.
Pomaga przy zaburzeniach trawienia, schorzeniach jelit i żołądka.
Miód
gryczany
ma kolor herbaciany lub brunatny. Ma zapach kwiatów gryki i ostry
smak. Wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i
zrastanie kości. Zaleca się go także przy niedoborach magnezu i
żelaza.
Miód
spadziowy,
który powstaje ze spadzi, wyróżnia się ciemnobrązowym kolorem i
zapachem przypominającym zapach żywicy i igliwia. Wspomaga układ
odpornościowy człowieka. Jest stosowany przy leczeniu chorób dróg
oddechowych. Zaleca się go osobom pracującym dużo przy komputerze.
A
Wasz jaki jest ulubiony miód?
I
jeszcze może macie ochotę zrobić małą pszczółkę , oto prosta
instrukcja
Opracowała:
Anna Rumas, Magdalena Król – Skoczyńska, Jolanta Srebrzyńska.
Komentarze
Prześlij komentarz