MIÓD I PSZCZOŁY


Na początku zaprosimy Was do obejrzenia filmu który jest związany naszym tematem, czyli
Jak się robi miód?


https://www.youtube.com/watch?v=-borL7XIPeY

Pszczoły wytwarzają miód z nektaru, który zbierają na kwiatach. W ciągu jednego dnia pszczoła zbieraczka odwiedza około tysiąca kwiatów. Jak myślicie, kwiaty jakich roślin są najchętniej odwiedzane przez pszczoły?
Oto one - Są to tzw. rośliny miododajne.


Właściwości miodu zależą głównie od tego, jakich roślin zrobiły go pszczoły. Każdy miód ma inne wspaniałe dla zdrowia właściwości. Możemy wyróżnić na przykład miód:

Miód wielokwiatowy, który ma jasny kolor. Jego smak i zapach zależą od kwiatów,
z jakich został zebrany nektar. Pomaga na przykład przy chorobach alergicznych.
Miód lipowy ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy. Zapach ma podobny do zapachu kwiatów lipy. W smaku jest lekko pikantny. Jedz przy przeziębieniach, grypie i kaszlu.
Miód rzepakowy jest prawie bezbarwny i ma łagodny smak. Skuteczny przy leczeniu przeziębień. Przyśpiesza gojenie ran.
Miód akacjowy ma jasny kolor. Pachnie kwiatami akacji i jest łagodny w smaku. Pomaga przy zaburzeniach trawienia, schorzeniach jelit i żołądka.
Miód gryczany ma kolor herbaciany lub brunatny. Ma zapach kwiatów gryki i ostry smak. Wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Zaleca się go także przy niedoborach magnezu i żelaza.
Miód spadziowy, który powstaje ze spadzi, wyróżnia się ciemnobrązowym kolorem i zapachem przypominającym zapach żywicy i igliwia. Wspomaga układ odpornościowy człowieka. Jest stosowany przy leczeniu chorób dróg oddechowych. Zaleca się go osobom pracującym dużo przy komputerze.
A Wasz jaki jest ulubiony miód?





I jeszcze może macie ochotę zrobić małą pszczółkę , oto prosta instrukcja




Opracowała: Anna Rumas, Magdalena Król – Skoczyńska, Jolanta Srebrzyńska.

Komentarze