WIOSENNE CIASTECZKA


A  MOŻE UPIEC CIASTECZKA WIOSENNE?
  • 300g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 60g cukru
  • Szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajko
  • Białko do sklejania
  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując je mąką.  Z rozwałkowanego ciasta wytnij ciasteczka w kształcie kwiatków, w połowie ciastek wytnij na środku okrągłe otwory.
Brzegi ciasteczek posmaruj białkiem i sklej ze sobą parami całe ciasteczka i ciasteczka z otworem. 
Ułóż ciastka na blasze. Piecz około 8 - 10 minut. Ostudź. 
Galaretkę rozpuść w połowie wody podanej przez producenta. Odstaw w chłodne miejsce. Kiedy będzie wyraźnie gęsta, nalewaj jej porcje do wnętrza ciasteczek.
Odstaw do całkowitego stężenia galaretki.

Ciasteczka mogą wyglądać tak:


Pozdrawiam,Marzena Targońska

Komentarze