Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego ma na celu zwrócenie uwagi na temat schorzeń układu pokarmowego – profilaktyki, leczenia, wpływu na nasze codzienne życie. Organizatorem tego wydarzenia, czyli licznych konferencji, warsztatów jest Światowa Organizacja Gastroenterologii. Dolegliwości związane z układem pokarmowym
to najczęstsze przyczyny zgłoszeń pacjentów do lekarza. Mogą występować w każdym wieku, a znaczna część stanowi symptom tak zwanej niestrawności i nietolerancji pewnych pokarmów.
Profilaktyka układu pokarmowego jest ściśle powiązana ze zdrowym żywieniem, dlatego proponuje przygotować zdrową sałatkę.
to najczęstsze przyczyny zgłoszeń pacjentów do lekarza. Mogą występować w każdym wieku, a znaczna część stanowi symptom tak zwanej niestrawności i nietolerancji pewnych pokarmów.
Profilaktyka układu pokarmowego jest ściśle powiązana ze zdrowym żywieniem, dlatego proponuje przygotować zdrową sałatkę.
Sałatka Grecka
SAŁATKA GRECKA - składniki:
Składniki na sałatkę:
- 1 sałata lodowa
- 2 małe pomidory
- ser feta (około 250 gram)
- 1 papryka
- mały słoik oliwek
- 3 ogórki
- 1 mała cebula
- odrobinka soli
Skład na sos do sałatki:
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 łyżki stołowe octu
- 3 łyżki stołowe wody
- pieprz
SAŁATKA GRECKA - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sałatki kroimy, wrzucamy do miski i troszkę solimy. Składniki do sosu łączymy ze sobą i mieszamy w kubeczku, a później lejemy
do miski w środeczku.
Na koniec wszystko ponownie mieszamy, i smacznie i zdrowo się zajadamy.
Życzymy smacznego Karolina Ładziak i Małgorzata Roguska
Komentarze
Prześlij komentarz